Rattenjager Zuid West Friesland
 

SCHADES EN ZIEKTES DOOR DE RAT

Welke ziektes dragen ratten over?

Wie onverhoopt in contact komt met ratten, moet goed uitkijken. Rattenbeten komen gelukkig niet vaak voor, maar als het wél gebeurt moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. Zeker als je rattenurine, speeksel of uitwerpselen aanraakt, kun je besmet raken en een ziekte oplopen. Zoals paratyfus of de ziekte van Weil. Desinfecteer je handen dus goed en vraag desnoods advies bij een arts. Bedenk ook dat ratten veeziektes verspreiden, zoals de varkenspest, de pseudovogelpest of de ziekte van Aujesky.


Wat voor schade richten ratten aan?


Zowel bruine als zwarte ratten hebben snelgroeiende tandjes. En om die tanden kort te houden, moeten ze voortdurend knagen. Ratten knagen aan alles wat ze maar tegenkomen. Denk aan voedsel, verpakkingen van voedsel, tapijten, vloeren, leidingen, kabels, meubels en isolatiematerialen. Omdat ze vaak hoog zitten, richten zwarte ratten zich ook op houten constructies, zoals balken. Zo blijven hun tandjes scherp. Daarnaast vervuilen alle ratten ruimtes met speeksel, urine en uitwerpselen.

Zijn ratten gevaarlijk?


Ratten zijn om twee redenen gevaarlijk. Ze kunnen ernstige ziektes overbrengen en door hun geknaag een brand veroorzaken. Dat gebeurt als ze besluiten om snoeren en elektriciteitskabels door te knagen. Een brand die door ongewenste knaagdieren wordt veroorzaakt noemen we ook wel ‘knaagbrand’. Nee, daar word je niet bepaald vrolijk van. Zeker niet als zo’n brand midden in de nacht ontstaat, als jij met je hele gezin ligt te slapen. Of in een stal waarin honderden kippen, koeien of varkens verblijven.


Vallen ratten mensen aan?


Ratten vallen in principe geen mensen aan. Althans, niet zomaar. Want een rat is vaak banger voor de mens dan andersom. Wordt een rat door mensen in een hoek gedreven? Dan voelt het beestje zich natuurlijk bedreigd. Het kan ineens rechtop staan en loeihard gaan piepen. Een bijzonder snerpend geluid. Vervolgens kan het beestje je bijten, zeker als je het probeert te pakken.
Om de rattenplagen in te dammen, werd voorheen veel rattengif ingezet. In eerste instantie werden anticoagulantia gebruikt. Dit had in het begin succes, totdat de dieren resistent werden tegen deze middelen. Daarna werd een tweede generatie antistollingsmiddelen ingezet. Door het gebruik van vergif vanaf begin 2023 voor particulieren te verbieden. En gebruik van vergif voor gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijven vanaf begin 2023 aan te scherpen. Is er een sterk groeiende populatie en inmiddels veel overlast omdat de rat zich sneller voortplant dan er wordt bestreden.


Ik gebruik Geen Gif!


De methode die ik gebruik is goedkoper, ecologisch en diervriendelijker dan een aanpak met vallen en gif. Naast het feit dat rattengif een verschrikkelijk wreed en onhygiënisch middel is, weet men niet waar de rat daadwerkelijk sterft waardoor deze blijft liggen. De kans op doorvergiftiging is hierdoor zeer groot, met onnodig leed in de voedselketen tot gevolg. Denk bij doorvergiftiging aan huisdieren (kat hond), uilen roofvogels, wezels ect. die de rat zullen opeten welke gif heeft gegeten.

 
E-mailen
Bellen
Info